Aardlekschakelaar en Aarde

Kortsluiting, aardlekschakelaar en aarde.

Wat is nou wat? Ik heb geprobeerd mij als leek op te stellen en hieronder zo simpel mogelijk het verschil te verklaren.

Gewone aansluiting van een lamp

We hebben eerst de gewone aansluiting, een “stop”, een installatie schakelaar in een groepenkast waaraan een stopcontact is aangesloten.

Kortsluiting

Vervolgens is er een kortsluiting, een directe verbinding tussen de plus en min, daardoor gaat er een grote stroom lopen, ongeveer 100 ampère, waardoor de “stop”, een installatie schakelaar de elektriciteit uitschakelt.

Gewone aansluiting van een geaarde wasmachine

Deze wasmachine is aangesloten op een stopcontact met een aardecontact, ofwel een geaard stopcontact. Het aarde contact zorgt ervoor dat het stalen, elektriciteit geleidende behuizing van de wasmachine is verbonden met aarde.

       Aarde uitleg

Aardsluiting, ofwel kortsluiting met de aarde.

Wanneer het aangesloten apparaat defect raakt, in dit geval de wasmachine, en door dit defect komt de buitenkant van de wasmachine onder stroom te staan,  dat gaat er een hele grote stroom lopen van de wasmachine naar de aarde, feitelijk is dit gelijk aan kortsluiting maar dan met de aarde, we noemen dit ” aardsluiting” . Door die hele grote stroom ( denk aan 80 ampère of meer ) schakelt de stop of installatie schakelaar de elektriciteit toevoer uit waardoor de buitenkant van de wasmachine niet onder stroom komt te staan.

Aardlekschakelaar

Hierboven een lamp via een stopcontact aangesloten achter een aardlekschakelaar. de aardlekschakelaar controleert voortdurend of de stroom heen gelijk is aan de stroom terug.

Aardlek

Wanneer iemand in aanraking komt met elektriciteit dan vloeit er die door ons lichaam. Wanneer dat elektriciteit met een stoom van 3omA of hoger is betekent dat een mogelijk dodelijke schok. Een aardlekschakelaar meet het verschil van 30 mA tussen de aanvoer en de afvoer leiding en schakelt uit.

Een aardlekschakelaar:

  • schakelt uit wanneer u onder stroom komt te staan, maar ook…………..
  • Wanneer er een beetje stroom lekt, op deze plaats ontstaat warmte, het mogelijk begin van brand.

In een groepenkast zitten dus installatie automaten ( stoppen ) voor het uitschakelen van kortsluiting

en aardlekschakelaars die uitschakelen wanneer er stroom weglekt.

In een groepenkast die voldoet aan de voorschriften zitten beide componenten verwerkt. helemaal links onderaan ziet u de hoofdschakelaar die ook verplicht is.

Soms, maar dat is duurder, kunnen we een installatie automaat en een aardlekschakelaar in combinatie toepassen, we noemen dit een aardlekautomaat

Aardlekautomaat, deze schakelt uit bij kortsluiting maar OOK bij het lekken van stroom naar aarde ( aardlek )

Het testen van aardlekschakelaars en oude aardlekschakelaars

  • Aardlekschakelaars hebben een testknop om de schakelaar iedere maand te testen, dat is belangrijk want een aardlekschakelaar is een mechanisch instrument wat af en toe moet bewegen, test hem anders minimaal eenmaal per jaar bij het verzetten van de klok naar wintertijd
  • Tussen de eerste aardlekschakelaar en de huidige aardlekschakelaar zitten technisch grote verschillen, lees verbeteringen. De huidige aardlekschakelaar dient minimaal van het type A of B* te zijn, uitschakelend bij sinus vormige foutstromen en aangesneden wisselstroom foutstromen, tevens bij pulserende gelijkstroom – foutstromen.
  • Het verouderde type aardlekschakelaar AC is verboden.
       

de oude en nieuwe aardlekschakelaar naast elkaar.

vragen: 06 20 44 11 11 of mail doemeermetverlichting@gmail.com