Aardlekschakelaar en Aarde

Kortsluiting, aardlekschakelaar en aarde.

Wat is nou wat? Ik heb geprobeerd mij als leek op te stellen en hieronder zo simpel mogelijk het verschil te verklaren.

gewoon JPEG

Gewone aansluiting van een lamp

We hebben eerst de gewone aansluiting, een “stop”, een installatie schakelaar in een groepenkast waaraan een stopcontact is aangesloten.

kortsluiting jpeg

kortsluiting

Vervolgens is er een kortsluiting, een directe verbinding tussen de plus en min, daardoor gaat er een grote stroom lopen, ongeveer 100 ampère, waardoor de “stop”, een installatie schakelaar de elektriciteit uitschakelt.

aarde zonder sluiting JPEG

Gewone aansluiting van een geaarde wasmachine

Deze wasmachine is aangesloten op een stopcontact met een aardecontact, ofwel een geaard stopcontact. Het aarde contact zorgt ervoor dat het stalen, electriciteit geleidende behuizing van de wasmachine is verbonden met aarde.

aardsluiting JPEG                    Aarde uitleg

Aardsluiting, ofwel kortsluiting met de aarde.

Wanneer het aangesloten apparaat defect raakt, in dit geval de wasmachine, en door dit defect komt de buitenkant van de wasmachine onder stroom te staan,  dat gaat er een hele grote stroom lopen van de wasmachine naar de aarde, feitelijk is dit gelijk aan kortsluiting maar dan met de aarde, we noemen dit ” aardsluiting” . Door die hele grote stroom ( denk aan 80 ampère of meer ) schakelt de stop of installatie schakelaar de elektriciteit toevoer uit waardoor de buitenkant van de wasmachine niet onder stroom komt te staan.

aardlekschak zonder aardlekJPG

Aardlekschakelaar

Hierboven een lamp via een stopcontact aangesloten achter een aardlekschakelaar. de aardlekschakelaar controleert voortdurent of de stroom heen gelijk is aan de stroom terug.

aardlekschakelaar in werkingJPEG

Aardlek

Wanneer iemand in aanraking komt met elektriciteit dan vloeit er die door ons lichaam. Wanneer dat elektriciteit met een stoom van 3omA of hoger is betekent dat een mogelijk dodelijke schok. Een aardlekschakelaar meet het verschil van 30 mA tussen de aanvoer en de afvoer leiding en schakelt uit.

Een aardlekschakelaar:

  • schakelt uit wanneer u onder stroom komt te staan, maar ook…………..
  • Wanneer er een beetje stroom lekt, op deze plaats ontstaat warmte, het mogelijk begin van brand.

installatie automaatJPEG

In een groepenkast zitten dus installatie automaten ( stoppen ) voor het uitschakelen van kortsluiting

aardlekschakelaar

en aardlekschakelaars die uitschakelen wanneer er stroom weglekt.

groepenkast

In een groepenkast die voldoet aan de voorschriften zitten beide componenten verwerkt. helemaal links onderaan ziet u de hoofdschakelaar die ook verplicht is.

Soms, maar dat is duurder, kunnen we een installatie automaat en een aardlekschakelaar in combinatie toepassen, we noemen dit een aardlekautomaat

aardlekautomaatAardlekautomaat, deze schakelt uit bij kortsluiting maar OOK bij het lekken van stroom naar aarde ( aardlek )

 

Het testen van aardlekschakelaars en oude aardlekschakelaars

  • Aardlekschakelaars hebben een testknop om de schakelaar iedere maand te testen, dat is belangrijk want een aardlekschakelaar is een mechanisch instrument wat af en toe moet bewegen, test hem anders minimaal eenmaal per jaar bij het verzetten van de klok naar wintertijd
  • Tussen de eerste aardlekschakelaar en de huidige aardlekschakelaar zitten technisch grote verschillen, lees verbeteringen. De huidige aardlekschakelaar dient minimaal van het type A of B* te zijn, uitschakelend bij sinus vormige foutstromen en aangesneden wisselstroom foutstromen, tevens bij pulserende gelijkstroom – foutstromen.
  • Het verouderde type aardlekschakelaar AC is verboden.
oude aardlekschakelaar                      aardlekschakelaar

de oude en nieuwe aardlekschakelaar naast elkaar.

  • aardlekschakelaar type B is bedoelt voor alle, ook niet pulserende ( vlakke ) gelijkstromen. Omdat vlakke gelijkstroom-foutstromen zelden of nooit voorkomen in huisinstallaties is het veel duurdere type klasse B niet verplicht.