Tuinverlichting aanleggen

tuinverlichting gezien vanuit huis

Tuinverlichting ontwerpen en aanleggen is de eerste activiteit waar dit bedrijf bij de oprichting in 2000 mee is begonnen, dus hier hebben we veel ervaring mee.

Je kan tuinverlichting grof onderscheiden in twee soorten:

 • een 12 volt veilige laagspanning installatie, alle elektriciteit in de tuin is niet gevaarlijk. Echter een nadeel is dat de lichtsterkte en mogelijkheden beperkt zijn.
 • een 220 volt tuinverlichting installatie, alle verlichting wordt aangesloten direct op het lichtnet van 220 volt.

Onze specialiteit is het aanleggen van veilige en deugdelijke 220 volt installatie voor uw tuinverlichting, bij voorkeur apart beveiligd vanuit de meterkast 

Hoe?

Er zijn structureel 3 verschillende manieren om 220 volt tuinverlichting te installeren:

 1. Op meerdere plaatsen boven de grond aansluitpunten in de vorm van kabeldozen of waterdichte stopcontacten waaraan 220 volt tuinverlichting armaturen kunnen worden aangesloten.
 2. Naar een centraal punt ( bv het tuinhuisje ) worden alle armaturen en stopcontacten met ieder een eigen kabel aangesloten.
 3. Er worden armaturen en stopcontacten aangesloten en onder de grond aan elkaar verbonden met waterdichte kabeldozen.
  Voor nadere uitleg lees meer

Als de tuinverlichting is geïnstalleerd dan moeten we nog ergens de elektriciteit vandaan halen, dit doen we:

 • Vanaf de elektra die in de schuur aanwezig is.
 • Vanaf een in de tuin al aanwezig stopcontact
 • Vanaf de elektra in de ruimte die direct grenst aan de tuin, bv de woonkamer
 • rechtstreeks vanaf de groepenkast, meestal ergens in de woning. ( er moet dus een kabel vanuit de groepenkast naar de tuin worden gelegd)

Vervolgens moet de tuinverlichting nog aan en uit, (wanneer het schakelen niet eenvoudig is, bv met een schakelaar in de schuur, zullen we het niet veel gebruiken).Dit doen we:

 • met een schemerschakelaar of tijdschakelaar. lees meer
 • met een vaste schakelaar ( of dimmer) vanuit de woonkamer
 • met een afstandbediening ( aan en uit of dimmen) lees meer

Uiteraard kunnen we direct een apart aansluitpunt voor de vijverpomp en of de barbecue realiseren.

Kosten van tuinverlichting is afhankelijk van de voorziening in de tuin, de wensen en de mogelijkheid om zelf een handje mee te helpen.

Ontwerp tuinverlichting:

Bij het ontwerpen van tuinverlichting moeten we bedenken dat je in de woning waarneemt:

 •  Sierlampen, enkel de lichtbron, die moet dus niet verblinden.
 •  Spots gericht op beplanting, prettig is als de spots niet in de richting van de woning schijnen, daardoor zie je de beplanting of bloemen.
 •  De verlichting zo aanbrengen dat het licht met het jaargetijde anders kan worden gebruikt, bijvoorbeeld zomers op bloeiende planten, herfst op heideveld en in de winter met kerstverlichting. zie de foto’s van onze eigen tuin.
 •  Indien gewenst nodigen wij U uit om een kijkje te nemen in onze eigen tuin met tuinverlichting

Grondspots

grondspot kaal uitgesneden

Een apart hoofdstuk in tuinverlichting zijn de grondspots. Omdat het verlichting is die in de grond zit kan er aan twee kanten vocht en dus storingen binnentreden, te weten aan de bovenkant bij het glas……. en….. aan de onderkant, daar waar de aansluit draden binnenkomen. Belangrijke reden hiervoor is de warmte ontwikkeling binnen het armatuur dat voor uitzetten en inkrimpen van lucht zorgen ( en dus van buitenaf lucht en dus vocht aantrekken)

grondspot tekening

Een alternatief voor grondspots zijn lampen net boven de grond omhoog gericht

 

met als resultaat

Vraag en antwoord :

U geeft aan dat lasdozen boven de grond komen, maar als ik ze nou onder de grond wil? Dat kan, de lasdoos wordt dan volgegoten met zoals wij het noemen kabeldoos vuller en is 100% waterdicht. Nadeel is dat hij niet meer opengemaakt kan worden en in geval van storing het moeilijker zoeken is.

Is er een alternatief voor lasdozen boven de grond? Ja, We kunnen ook alle aansluitingen per kabel aanleggen vanuit de woning of schuur en daar de lasdozen plaatsen.

Kan ik de verlichting in de tuin op een dimmer aansluiten? Ja dat kan.

Kan de verlichting in de tuin in delen worden ingeschakeld? Ja dat kan

Kan de verlichting in de tuin vanuit huis worden in of uit geschakeld?Ja dat kan met een schakelaar, een dimmer of een afstand bediening.

Wat is het technische verschil tussen tuinverlichting op 12 volt en op 220 volt? Bij een 230 volt installatie worden alle lampen gelijk op het net aangesloten, bij een 12 volt installatie is de spanning eerst teruggebracht naar (een veilige) 12 volt.

Voetnoot: 

Omdat storingen buiten nu eenmaal veel eerder optreden dan binnen met als reden:

 •  het corroderen van materialen
 •  mieren die zand in lampen aanbrengen
 •  slakken en spinnen die overal in nestelen
 •  vocht d.m.v. regen en optrekkend dauw

Omdat elektriciteit buiten vergelijkbaar is met elektriciteit in de badkamer en omdat verlichting buiten nu eenmaal sterker moet zijn dan het licht binnen omdat anders het effect minimaal is, is het aanbrengen van tuinverlichting een specialiteit.

Voor verkoop tuinverlichting zie onze bladzijde verkoop verlichting

vragen? 06 20 44 11 11 of mail doemeermetverlichting@gmail.com