Drie manieren voor het aanleggen van tuinverlichting

Hoe? Er zijn drie stuctureel verschillende manieren om tuinverlichting te installeren!

1. Op meerdere plaatsen boven de grond aansluitpunten in de vorm van kabeldozen en waterdichte stopcontacten waaraan armaturen kunnen worden aangesloten. Er worden op diverse plaatsen in de tuin korte stukjes geïmpregneerd hout geplaatst, geheel ingesmeerd met een beschermlaag teer welke weer met een grondpen stevig opgesteld staan. Aan die palen zijn waterdichte stopcontacten of kabeldozen bevestigd. Hieraan kunnen de lichtarmaturen in de vorm van spotjes, wandlampen, lantaarnpalen of grondspots worden aangesloten. Alle aansluitingen worden boven de grond gemaakt zodat we altijd kunnen muteren, uitbreiden of in geval van storing makkelijk kunnen repareren.

2. Vanuit een centrale plaats (bv een schuur of tuinhuisje) worden alle armaturen en stopcontacten met ieder een eigen kabel aangesloten.

3. Er worden armaturen en stopcontacten aangesloten en onder de grond worden met waterdichte kabeldozen verbindingen gemaakt. Dit is de meest nette oplossing, echter bij storingen, uitbreidingen of veranderingen ( beplanting in tuinen groeien groter of gaan dood en worden vervangen) is het lastig de verlichting mee te laten veranderen. De waterdichte verbindingen zijn namelijk dicht gegoten en niet meer open te maken.

Bij bestaande installaties vinden we meestal een combinatie van 1,2 en 3, leggen we nieuw aan dan hebben we een keuze.